فهرست مطالب

ماهنامه شباک
پیاپی 14 (مهر 1395)

  • جلد 3: مطالعات منابع طبیعی، محیط زیست و کشاورزی
  • تاریخ انتشار: 1395/08/02
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سعید شجاعی*، علی اصغری، بهاره اصغری، سیروس شجاعی صفحه 1
    با توجه به اینکه ایران در کمربند خشک جهانی قرار دارد و با کمبود منابع آبی روبرو است. امروزه در کشور ایران از منابع پساب برای آبیاری محصولات کشاورزی و منابع طبیعی استفاده می شود. اما قبل از استفاده از این منبع آبی ما نیازمند بررسی دقیق پارامترهای تشکیل دهنده موجود در پساب هستیم. در این پژوهش پارامترهای میکروبی (کلیفرم-های کل و مدفوعی)، فلزات سنگین کادمیوم و سرب و مواد آلی پساب مثل DO، BOD5 و COD در پساب تصفیه خانه زابل تعیین گردید و با استانداردهای موجود بررسی شد. نتایج نشان داد کلیه پارامترهای مورد بررسی در حد مجاز بوده که با استاندارد سازمان محیط زیست ایران در زمینه استفاده مجدد از پساب در کشاورزی مطابقت داشته است. اما میزان DO بسیار نزدیک به مرز آستانه خطر بود. نتایج تحقیق نشان داد که پساب فوق محدودیتی برای استفاده ندارد. اما توصیه می شود از پساب تصفیه خانه جهت کشت گیاهان بدون ثمر استفاده شود.
    کلیدواژگان: پساب، تصفیه خانه، استاندارد، کادمیوم، COD
  • رضا جلالی فر*، غلامعلی رنجبر، حمید نجفی زرینی صفحه 7
    به منظور بررسی اثر پیش تیمار کلرید کلسیم بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ای چند ژنوتیپ گندم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه سیتوژنتیک و ژنتیک مولکولی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل سه ژنوتیپ N-80-19، N-87-20 و Tridentو پنج لاین دابل هاپلوئید شامل DH 227، 25DH ، DH 225، DH 90، DH 69، و سطوح شوری 0، 60 و 120میلی مولار محلول کلرید سدیم بودند. صفات درصد جوانه زنی، طول ساقه چه،طول ریشه چه، وزن تر ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک ریشه چه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش شوری درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن تر ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک ریشه چه کاهش پیدا کرد. باتوجه به جدول مقایسه میانگین بیشترین وزن تر ساقه چه در غلظت شوری 120 میلی مولار مشاهده گردید. لاین DH 69 در سطوح شوری صفر و 120 میلی مولار و DH 90 در سطح شوری 60 میلی مولار بیشترین درصد جوانه زنی را داشتند. همچنین در بین تمام غلظت های مختلف شوری لاین DH 225 با 48267/0 گرم بیشترین وزن تر ساقه چه داشته است. ژنوتیپ های مختلف در نیز در سطوح شوری مختلف، پاسخ متفاوتی از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ، جوانه زنی، دابل هاپلوئید
  • رسول لقمان پور زرینی*، حسن نبی پور افروزی، روح الله عابدی فیروزجایی صفحه 13
    هدف از این مطالعه بررسی دو سامانه هوشمند شبکه عصبی مصنوعی و سامانه استنتاج عصبی- فازی تطبیقی چند لایه، برای مدل سازی انرژی خروجی در واحدهای پرورش گاو شیری است. با استفاده از معادل انرژی نهاده ها، میانگین انرژی ورودی و خروجی در واحدهای پرورش گوساله به ترتیب 35/11523 و 85/3449 مگاژول برای هر راس گوساله و برای واحدهای پرورش گاو شیری به ترتیب 46/56563 و 03/58277 مگاژول برای هر راس گاو محاسبه شد و با استفاده از آن ها مدل سازی میزان انرژی خروجی به ازای انرژی ورودی با استفاده از دو روش فوق انجام گرفت. نتایج نشان داد مدل سامانه استنتاج عصبی- فازی تطبیقی چند لایه با ضریب تشخیص 9899/0 برای واحدهای پرورش گوساله و 9933/0 برای واحدهای پرورش گاو شیری نسبت به مدل ساخته شده با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی با ضریب تشخیص 8118/0 و ساختار (1-16-6) برای واحدهای پرورش گوساله و ضریب تشخیص 9837/0 و ساختار (1-12-5) دارای عملکرد و دقت بهتری می باشد.
    کلیدواژگان: انرژی، هوش مصنوعی، فازی، دامداری، مدلسازی
  • هاشم ولی پور مطلق، محمد زهرایی، سید محسن نصیرایی*، سید حمید محمدی صفحه 23
    صنعت مرغداری در دنیا یک صنعت بزرگ و سودآور است و در ایران نیز از سرمایه برترین قطب های اقتصاد است، ولی درصد ضایعات و تلفات در آن بسیار بالاست. مقایسه سالانه عملکرد مرغداری های گوشتی سراسر کشور حاکی از آن است که اختلاف بین کاراترین و ناکاراترین استانها به لحاظ عملکرد تولید مرغ گوشتی که در واقع بیانگر دامنه نوسان هزینه های نسبی تولید مرغ در مناطق مختلف است، از 12درصد در سال 1373 به حدود 16 درصد در سال 75 و بیش از 35درصد در سال 1380 افزایش یافته است(محمدی نژاد، 1387: 24). این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر برمدیریت کاهش ضایعات مرغداری های گوشتی شهرستان سربیشه صورت گرفته است . روش تحقیق این پژوهش بطریق پیمایشی می باشد. داده های مورد استفاده در این تحقیق با ارائه پرسشنامه به مخاطبان ، بدست آمد. جمعیت مورد مطالعه ، شامل کلیه مدیران واحدهای مرغداری های گوشتی شهرستان سربیشه که بر اساس آمارهای سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی در سال 92 تعداد 84 واحد مرغداری گزارش شده، میباشد . در این تحقیق حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 71 نفر تعیین که به صورت کاملا تصادفی از بین جامعه هدف مورد مطالعه انتخاب شده اند. اطلاعات حاصل از پرسشنامه های مزبور توسط نرم افزارspss نسخه 18 تحلیل شد .نتایج حاصل از یافته های این پژوهش نیز نشان داد که مولفه های فنی الف (وجود مسئول فنی در مرغداری )، مولفه های فنی ب (آشنایی با روش های کنترل سرما زدگی و گرما زدگی در جوجه ها) ، مولفه های فناوری (تناسب صحیح بین میزان جوجه ریزی و ظرفیت سالن) ،مولفه های مدیریتی( برنامه ریزی مدون برای تهیه خوراک جوجه و دارو ) با مدیریت کاهش ضایعات مرغداری های گوشتی شهرستان سربیشه تفاوت و یا رابطه آماری معنی داری دارند .
    کلیدواژگان: ضایعات در مرغداریهای گوشتی، کاهش ضایعات، مدیریت کاهش ضایعات
  • بررسی دیدگاه جنگل نشینان نسبت به تاثیر طرح های جنگلداری بر اشتغال روستاییان / مطالعه موردی: حوزه تنگسولک- استان کهگیلویه و بویراحمد
    مریم ترکی زاده، محمدهادی معیری، احمد عابدی سروستانی، محمدرضا شهرکی* صفحه 33
    با توجه به این که طرح های جنگلداری نقش مهمی در ایجاد اشتغال و تحول اقتصادی روستاییان دارند؛ اما به گونه ای شایسته مورد توجه قرار نگرفته است. به همین دلیل، طرح های جنگلداری در زمینه اشتغال در اکثر مناطق نتوانسته است به حد لازم موفقیت کسب کند. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر طرح های جنگلداری در ایجاد فرصت های شغلی روستاییان در حوزه آبخیز تنگ سولک شهرستان لیکک در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفته است. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی ابزار تحقیق با استفاده از دیدگاه کارشناسان و متخصصان در این زمینه مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن بر اساس نتایج ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای اصلی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. جمعیت مورد مطالعه شامل750 خانوار در 8 روستا بودند که با توجه به جدول کرجسی مورگان، 256 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب و به صورت سیستماتیک تصادفی نمونه گیری و داده ها جمع آوری شدند. یافته-ها بیانگر این است که طرح های جنگلداری در ایجاد فرصت های شغلی جدید (مانند مرغداری و پرورش زنبور عسل) تاثیرگذار بوده است. همچنین، اجرای طرح های جنگلداری در بهبود و حفظ مشاغل موجود کمتر موثر بوده است.
    کلیدواژگان: طرح جنگلداری، اشتغال، روستا